НАТО е провела пълна инвентаризация на своите запаси от боеприпаси и ще постави нови цели, за да накара своята индустрия да увеличи производството си. Това съобщи във вторник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция с ръководителя на външната служба на ЕС Жозеп Борел и украинския външен министър Дмитро Кулеба, предава ТАСС.

"Направихме пълен преглед на нашите запаси от боеприпаси", съобщи той. "Ще стимулираме нашата индустрия да увеличи производството."

Генералният секретар подчерта, че страните от НАТО "работиха много месеци за увеличаване на производството на оръжия и възнамеряват да засилят тази работа, като продължат срещите с представители на отбранителната индустрия“. Столтенберг заяви още, че страните от НАТО "повишиха целите за нивото на запасите от боеприпаси като част от процеса на военно планиране на НАТО“. "Това ще даде на нашата отбранителна индустрия дългосрочните поръчки, от които се нуждаят, за да инвестира повече и да разшири военното производство“, поясни той.

По думите му, ЕС, НАТО и Украйна са се договорили да проведат експертна среща, за да обсъдят допълнително нуждите на Украйна от боеприпаси и да ги задоволят възможно най-скоро.