Западните санкции започват да накърняват способността на Русия да произвежда модерни оръжия за войната в Украйна, заяви висш военен съветник на НАТО пред Reuters в петък, въпреки че добави, че руската индустрия все още може да произвежда "много боеприпаси“.

Съединените щати, Европейският съюз и други страни обявиха няколко пакета от санкции срещу Москва след нахлуването й в Украйна на 24 февруари, които включват забрана за продажба на модерни технологии.

"Те са възпрепятствани все повече и повече от санкциите – защото някои от компонентите, от които се нуждаят за своите оръжейни системи, идват от западната индустрия“, заяви в интервю Роб Бауер, нидерландски адмирал, който председателства Военния комитет на НАТО.

"Сега виждаме първите сериозни признаци за това по отношение на способността им да произвеждат, например, замяна на крилати ракети и по-модерно оръжие“, добави той.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви във вторник, че загубата на технологии поради санкциите на ЕС сериозно накърнява способността на Москва да поддържа производството на оръжия.

И двете страни във войната са изправени пред предизвикателства, тъй като конвенционалният конфликт изисква изразходване на военни доставки с темпове, невиждани от десетилетия, посочва Бауер.

"Доколкото знаем, руснаците все още имат значителна индустриална база и са в състояние да произвеждат много боеприпаси. И все още имат много боеприпаси“, добави той, говорейки преди двудневната среща на началниците на отбраната на НАТО, която започна в Естония късно в петък.