Агресията на Руската федерация срещу Украйна представлява заплаха за мира, сигурността и стабилността в цялото евроатлантическо пространство и Москва носи пълната отговорност за войната и за грубото нарушаване на международното право. Това се подчертава в изявлението, прието след срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО, която се проведе в Букурещ в сряда. Пълният текст на документа е публикуван на официалната интернет страница на НАТО.

"Събрахме се в Букурещ, на брега на Черно море, в момент, когато продължаващата руска инвазия в Украйна застрашава евроатлантическия мир, сигурност и просперитет. Русия носи пълна отговорност за тази война, за грубото нарушаване на международното право и принципите на Устава на ООН“, се казва в документа.

Министрите подчертаха, че руската агресия, включително нейните системни атаки срещу гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни услуги. Тази агресия засяга уязвимите страни и народи по света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридни, енергиен шантаж, безумна ядрена реторика, подкопават международния ред, основан на правила.

Представителите на НАТО също изразяват солидарност с Полша след инцидента от 15 ноември, при който двама граждани на страната загинаха в резултат на падането на ракета.

"Ние осъждаме бруталността на Русия спрямо цивилното население на Украйна, нарушенията на човешките права, като принудително депортиране, изтезания, варварско отношение към жени, деца и други хора, които се оказват в уязвимо състояние. Всички отговорни за военни престъпления, включително сексуално насилие, свързано с конфликта, трябва да бъдат подведени под отговорност. Ние също така осъждаме всички, включително Беларус, които активно допринасят за агресивната война на Русия срещу Украйна“, се казва в изявлението на министрите.

Участниците във форума приветстваха срещата с първия дипломат на Киев Дмитро Кулеба и изразиха пълна солидарност с властите и народа на Украйна.

Министрите потвърдиха силната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и декларираха, че никога няма да признаят действията на Русия за анексиране на украински територии, което е грубо нарушение на Устава на ООН.

"Ще продължим да изграждаме политическа и практическа подкрепа за Украйна, която продължава да защитава своя суверенитет и териториална цялост, както и нашите общи ценности, срещу руската агресия, и ще продължим нашата подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо. В този контекст НАТО ще продължи да координира тясно със съответните участници, включително международни организации, по-специално ЕС. Надграждайки вече предоставената подкрепа, ние ще помогнем на Украйна да изгради своята устойчивост, да защити народа си и да противодейства на руските кампании за дезинформация и лъжи“, допълват още в разпространения текст.

Министрите потвърдиха, че съюзниците ще помогнат на Украйна да поправи и възстанови енергийната си инфраструктура и да защити населението си от ракетни атаки.

"Ние също оставаме решителни в подкрепа на дългосрочните усилия на Украйна за следвоенно възстановяване и реформи, които ще позволят на страната да осигури своето свободно и демократично бъдеще, да модернизира отбранителния си сектор, да засили дългосрочната оперативна съвместимост и да възпре по-нататъшна агресия. Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна, която напредва в своите евроатлантически стремежи“, категорични бяха министрите от НАТО.

Те приветстваха участието в срещата в Букурещ на външните министри на Финландия и Швеция, страни, чието членство в НАТО ще направи Алианса още по-силен и ще донесе повече сигурност както на тези две страни, така и на целия евроатлантически регион.

В същото време съюзниците от НАТО отбелязаха стратегическото значение на Западните Балкани и Черноморския регион. Министрите на страните от Алианса изразиха готовност за по-нататъшно съдействие на тези партньори за укрепване на устойчивостта и развитие на способности за защита на политическата независимост.

"Ние сме твърдо ангажирани с нашия ангажимент към политиката на отворени врати на Алианса. Ние потвърждаваме решението, което взехме по време на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. и всички последващи решения по отношение на Грузия и Украйна“, подчертаха официалните лица на съюзническите страни.

Те отбелязаха, че НАТО е отбранителен алианс, който ще бъде готов, ако е необходимо, да защити населението и "всяка педя“ от територията на съюзническите страни. За да изпълни подобна мисия, НАТО, в съответствие с новата стратегическа концепция, ще доразвие отбранителните си способности, ще засили своята политика на сдържане и отбрана.

"Всяко нападение срещу съюзниците ще посрещне единен и решителен отговор. Ние сме заедно в единство и солидарност и потвърждаваме устойчивите трансатлантически връзки между нашите държави. Ще продължим да се борим за мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион“, се казва в документа.