Американската сонда DART е осъществила успешно стълкновение с околоземния астероид Диморф в рамките на експеримента по защита на Земята от потенциално опасни астероиди, съобщава НАСА.

Космическият апарат DART (Double Asteroid Redirection Test) е изстрелян миналия ноември. Сблъсъкът му с астероида Диморф, който не заплашва Земята, се състоя в автономен режим в приблизително 19.14 ч. по източното крайбрежие на САЩ (2.14 ч. Българско време на 27 септември).

DART беше изстрелян миналия ноември от базата на космическите сили на САЩ Ванденберг в Калифорния с помощта на ракетата носител Falcon 9 на SpaceX.

Лори Глейз, ръководител на планетарния отдел на агенцията, заяви, че успешният експеримент "отваря нова ера, в която потенциално ще можем да се защитаваме срещу опасни астероиди“. Ръководителят на НАСА Бил Нелсън на свой ред отбеляза, че резултатите от научния експеримент "ще ни позволят да разберем как да защитим планетата от приближаващ астероид в бъдеще“.

По-рано НАСА обясни, че в резултат на удара на устройството орбитата на Диморф, който се върти около по-големия астероид Дидим, ще трябва да се отклони "с част от процента“. Учените очакват, че това ще им е достатъчно, за да могат да коригират отклонението с помощта на телескопи от Земята. Целта на експеримента е да се разработи техника, чрез която в бъдеще, в случай на поява на наистина опасни за планетата астероиди, специалистите ще могат да променят траекторията им.

НАСА през 2016 г. създаде Служба за координиране на мерките за защита на Земята от астероиди. Като част от тази програма в околоземното пространство в рамките на 48 милиона км от планетата се търсят астероиди и комети, които биха могли да я застрашат, събират се данни за техния размер, орбити и химичен състав, както и анализ на възможните последици от падането им.