Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) отложи изстрелването на свръхтежката ракета носител Space Launch System, носеща космическия кораб Orion до Луната в събота поради повреда в зареждането с гориво. Това се казва в съобщение на НАСА, цитирано от Wall Street Journal.

"Около 11:17 беше решено да се откажем от опита за изстрелване на мисията "Артемида I“. Специалистите се сблъскаха с проблем с изтичането на течен водород при зареждане на основната степен на ракетата. Многобройните усилия за отстраняване на изтичането <. ..> не решиха проблема. Инженерите събират допълнителни данни“, заявяват от управлението.

НАСА премахва течния водород и кислород от бустерните резервоари. Изстрелването беше планирано космическия център Джон Ф. Кенеди във Флорида в 14:17 ET (21:17 българско време). Корабът трябваше да направи няколко обиколки около Луната и да се върне на Земята. В понеделник изстрелването също не се състоя поради изтичане на водород при презареждане.

От април 2021 г. инженерите на НАСА сглобяват ракетата, която ще бъде изстреляна като част от лунната мисия "Артемида I“. На борда на Orion, като част от тестовия полет, ще има три манекена, които се използват, наред с други неща, за измерване на нивото на радиация по време на полета.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта на програмата Artemis, която ще се състои от три фази. Първият от тях (Артемида I) предвижда безпилотен полет на Орион около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Артемида II) представлява полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третия етап от мисията (Артемида III) НАСА очакваше да изпрати астронавти на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 30-те години.