Поредният опит за изстрелване на свръхтежката ракета носител Space Launch System (SLS) с космическия кораб Орион към Луната, който беше планиран за 27 септември, беше отложен за неопределено време поради метеорологичните условия. Това се казва в съобщение, разпространено в събота от Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА), предава Bloomberg.

Решението е взето поради факта, че тропическата буря Иън наближава Флорида, откъдето трябва да бъде изстрелянa SLS.

НАСА направи опити да изстреля Орион на 29 август и 3 септември. И двата пъти полетът беше отменен след откриване на изтичане на водород при зареждане на ракетата. Експертите на НАСА смятат, че течовете се дължат на проблеми с оборудването за зареждане с гориво, а не на самата ракета, така че няма пречки за полета.

"По време на среща в събота сутринта екипите решиха да се откажат от подготовката за датата на изстрелване във вторник, за да успеят да конфигурират системите за връщане на ракетата Space Launch System и космическия кораб Орион до мястото за техническо обслужване на кораба“, гласи съобщението на космическата агенция.

Решението за забавяне идва, след като НАСА завърши ключов тест за зареждане с гориво на 21 септември на своята ракета Space Launch System, масивното превозно средство, което ще изпрати капсула без екипаж около Луната. Тестът за зареждане с гориво имаше за цел да определи дали НАСА успешно е коригирала изтичане, което възпрепятства опита за изстрелване на ракетата на 3 септември.

По време на теста са се появили два теча на водород, докато инженерите са зареждали ракетата SLS, както и други технически проблеми. Докато едно от изтичанията в крайна сметка е намаляло след отстраняване на неизправности, второто изтичане, което се е появило по-късно, би попречило на изстрелването в определения ден.

Въпреки проблемите НАСА е успяла да зареди напълно ракетата с гориво и агенцията твърди, че екипът на мисията е изпълнил всички цели за теста.

"Беше много успешен ден“, заяви Джон Блевинс, главен инженер на ракетата SLS в НАСА, по време на пресконференция в петък. По думите му, всички второстепенни цели са постигнати.

НАСА изрази надежда в петък, че е възможен опит за изстрелване на 27 септември въпреки прогнозите, показващи, че новосформираната Тропическа депресия 9 се насочва към Флорида. Депресията се засили в тропическа буря късно в петък.

"Това дори още не е класифицииирано като буря“, отбеляза Том Уитмайер, заместник-асоцииран администратор на НАСА за разработване на общи системи за изследване, по време на пресконференцията. "Това е Тропическа депресия номер девет. Много е рано“.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта на програмата "Артемида", която ще се състои от три фази. Първата от тях (Артемида I) предвижда безпилотен полет на Орион около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Артемида II) представлява полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третия етап от мисията (Артемида III), НАСА очаква да изпрати космонавти на Луната през 2024 г. и след това за първи път човешки човек да стъпи на Марс приблизително в средата на 30-те години.