Мюсюлманското население, живеещо в Испания, се е увеличило десетократно през последните 30 години, надхвърляйки 2,5 милиона души, предава Anadolu Agency, като се позовава на секретаря на Ислямската комисия на Испания.

Мохамед Аджана заяви пред агенцията, че според официалните данни в Испания живеят 2,5 милиона мюсюлмани, а според неофициални - около 3 милиона.

Аджана добави, че мюсюлманското население в Испания, на което в миналото се е гледало като на чисто имигрантско, сега има важно място в обществото.

Повече от един милион мюсюлмани в страната имат испанско гражданство, като някои от тях са имигранти, а други са от испански произход.

Пояснявайки, че мнозинството са мюсюлманите от Мароко, Пакистан, Бангладеш, Сенегал и Алжир, той сподели информацията, че по-голямата част от мюсюлманското население в Испания живее в индустриализирани региони като Каталуния, Валенсия, Андалусия и Мадрид.

Аджана допълни още, че в момента има 53 ислямски организации, обслужващи мюсюлманската общност в Испания, и че в страната има има около 2000 джамии.