Четири дни след инцидента до мястото на дерайлиралия влак се стига без проблем, съобщава екип на Btv от мястото на инцидента. Оказва се, че то не е обезопасено – там няма екипи на полицията или на пожарната. Едната от цистерните продължава да изпуска амоняк. Вероятно заради това властите в Сърбия не са започнали все още преместването на влаковата композиция. На място няма нито охрана, нито полиция.

Цистерните ще останат там докато не изтече целия амоняк, а той продължава да се излива директно в реката. Проблемът е, че водата тече към нивите на хората. Доколко това е редно да се случва и дали няма да навреди на почвата и на река Нишава, която е в непосредствена близост, тепърва ще кажат еколозите.

След изтичането на опасния газ в Пирот и околните села беше обявено извънредно положение. Въпреки това мястото на катастрофата не е отцепено и обезопасено. От другата страна на релсите има къщи. Засега няма информация дали са обитаеми.

Проби от водата са показали, че нивата на амоняк са в пъти над нормата – 1,95 mg/l. Въздухът обаче над града не е опасен, уверяват властите. Затова щабът за извънредни ситуации в Пирот реши децата да тръгнат на детска градина или на училище.

"След инцидента веднага минахме към онлайн обучение, няколко дни децата учеха от вкъщи. Сега Щабът ни увери, че всичко е наред. Няма паника. Децата от днес са в клас. Нито едно от нашите деца не е усетило амоняка“, разказва Добромир Цветков, директор на училище в Пирот.

Затворени остават училищата в селата Станичене, Сопот и Цървенчево, които са опасно близо до мястото с преобърналата се цистерна. Хората в града обаче не се тревожат.

"Нищо не усещам във въздуха. Амонякът е на 10 км от Пирот. Спокоен съм“, казва Синиша, живеещ в Пирот. Не толкова спокоен е 76-годишният пенсионер Кашин Стаменов. "Нося маска, защото скоро ме оперираха, и сега малко се притеснявам“, казва той.

ЖП релсите са били за ремонт. Още през 2018 г. е било договорено финансиране, но ремонтът се забавил заради тръжни и процедури по отчуждаване на терените. Разследването продължава, а причините за инцидента се изясняват.

Според статистиката годишно в Сърбия се случват около 80 подобни катастрофи с цистерни, превозващи опасни химикали.

Добрата новина за всички, които ще пътуват до Северозападната ни съседка за празниците, е, че магистралата от Пирот до Ниш вече е отворена.