Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на мъжете да участват в групови състезания по синхронно плуване на Олимпийските игри, съобщава сайтът на Международната федерация по плуване.

"Това съобщение бележи крайъгълен камък в историята на синхронното плуване. Еволюцията на спорта към приобщаване се развива с бързи темпове и това решение на МОК и Международната федерация по плуване ще ни помогне да станем пример за цялото олимпийско движение“, каза президентът на Международната федерация по плуване Хюсеин Ал Мусалам.

Според него водните спортове са универсални, а мъжете са се показали добре в синхронното плуване.

"Включването на мъжете е голяма заслуга на всички, които години наред работихме това да се случи“, каза още ръководителят на федерацията.

За първи път в историята състезателите по синхронно плуване ще могат да се състезават в групови упражнения на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Според правилата в групата могат да бъдат записани максимум двама мъже.

Техническият конгрес на Международната федерация по плуване одобри включването на мъже в груповите състезания по синхронно плуване в началото на октомври. Преди това те можеха да се представят само в смесени дуети, тази дисциплина не беше включена в олимпийската програма.