Американският предприемач Илон Мъск заведе дело срещу разработчика на ChatGPT – компанията OpenAI, и нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман, предава Reuters.

Според Мъск OpenAI и Сам Олтман са изоставили първоначалната мисия на компанията – "да развиват изкуствен интелект в полза на човечеството, а не в името на печалбата“. В жалбата му се подчертава, че Алтман и съоснователят на компанията Грег Брокман първо са се обърнали към Мъск с предложение за създаване на фирма с нестопанска цел с отворен код. В нарушение на договора, казват адвокатите на милиардера, компанията се е фокусирала върху правенето на пари и е запазила дизайна на GPT-4, нейният най-напреднал модел с изкуствен интелект, "в пълна тайна“.

Reuters припомня, че Мъск е съосновател на OpenAI през 2015 година, но се е оттеглил от борда три години по-късно. Също миналата година Алтман бе уволнен, но след няколко дни бе върнат отново в компанията с нов състав на борда.

"Той (Мъск - бел. ред.) поиска от съда да задължи OpenAI да направи своите изследвания и технологии публично достъпни и да забрани на стартъпа да използва своите активи, включително най-модерния модел GPT-4 AI, за финансова изгода на Microsoft или всяко друго лице“, допълва агенцията.