Страницата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа "Туитър“ бе възстановена, веднага след като новият собственик на компанията Илон Мъск обяви, че акаунтът на политика ще бъде деблокиран, предават световните агенции.

На страницата на Тръмп, създадена през март 2009 г., се пазят всички записи на републиканеца. Последното негово съобщение е от 8 януари 2021 г.

Промените в достъпа до профила настъпиха веднага след изявлението на Мъск: "Хората се изказаха. Тръмп ще бъде възстановен", написа новият собственик на "Туитър“ в едноименната социална мрежа.

В петък Мъск попита потребителите дали акаунтът на Тръмп да бъде възстановен. Около 15 милиона потребители се включиха в анкетата. За деблокиране са гласували 51,8% от анкетираните, против -  48,2%. В същото време самият Тръмп даде да се разбере, че няма да се връща в социалната мрежа, независимо какви ще бъдат резултатите от гласуването.

В началото на 2021 г. администрацията на "Туитър“ забрани на Тръмп да използва услугата му. Това се случи малко след като привържениците на републиканеца се опитаха да попречат на Конгреса на САЩ да одобри резултатите от последните президентски избори. Администраторите аргументираха решението си с предположението, че с голямата вероятност неговите туитове са подтикнали хората към бунта на Капитолия.