Собственикът на Starlink Илон Мъск, който предоставя сателитни комуникационни услуги, жизненоважни за отбранителните усилия на Украйна, се подигра с помощта, поискана от Володимир Зеленски за защита срещу пълномащабното нахлуване на Русия, пише Sky News.

Мъск публикува редактирана версия на почти десетилетно меме на напрегнат мъж, чието лице е заменено с това на Володимир Зеленски и текст към него: "Когато минат пет минути и не поискаш милиард долара помощ“.

От канцеларията на президента на Украйна отговориха на Мъск, че "подкрепата за Руската федерация е пряка инвестиция във войната и геноцида на украинския народ".

"Всяка подкрепа за Русия днес е пряка инвестиция във войната, геноцида, убийството на свободния свят, ескалация и правото на безнаказаност. Всяко мълчание или подигравка с Украйна днес е безусловно насърчаване на руската пропаганда, която оправдава масовото насилие и унищожение", се посочва в съобщението на съветника на ръководителя на кабинета на президента Михайло Подоляк в социалната мрежа Х.

В същото време той отбелязва, че "не всички медийни фигури, които са на хиляди километри от войната, могат да разберат какво представляват ежедневните бомбардировки и плачът на деца, чиито родители умират пред очите им".