Основателят на SpaceX Илон Мъск очаква, че компанията му ще може да изпрати хора на Луната в рамките на следващите пет години, а на Марс – най-много до девет години.

"Първият Starship, който ще кацне на Марс, първо без хора, мисля, че е възможно след пет години.... Мисля, че ще докараме хора до Луната след пет години... а на Марс - след около седем години, седем до девет години“, уточни американският предприемач в интервю за социалната мрежа X.

Той също така изрази увереност, че след като стъпят на тези две планети, хората ще могат да достигат до други такива, както и до други системи. Мъск също смята, че ако човечеството живее на различни планети, то има по-голям шанс да оцелее.

По-рано Мъск изрази увереност, че колонизирането на Марс ще изисква най-малко един милион души и няколко милиона тона товари, които според него е възможно да бъдат доставени на Червената планета след 20 години. Според предприемача проектът за колонизация на Марс ще бъде реализиран на ракетата Starship 3, която в момента е най-новият модел в линията.

Мъск отбеляза, че мисиите до Марс ще се извършват приблизително на всеки две години. Предприемачът също така подчерта, че повечето от колонизаторите на Марс може да не се върнат обратно на Земята, но отбеляза, че трябва да им се гарантира възможността за това.

През миналия септември основателят на SpaceX изрази надежда, че до 15 години на Марс ще има процъфтяваща база.