Американският милиардер и основател на SpaceX Илон Мъск успя да разгневи украинците за пореден път, като разкритикува украинското контранастъпление. Мъск смята, че твърде много животи са загубени, за твърде малко териториални придобивки и, че Русия ще завладее още повече украински територии, пише УНИАН.

Илон Мъск е направил коментар в социалната мрежа X (Twitter) към публикация на Дейвид Сакс.

Американският икономист Дейвид Сакс публикува карта с хода на военните действия в Украйна с цитат, че "териториалните придобивки на Украйна от тяхната прехвалена контраофанзива са толкова малки, че едва могат да се видят на картата“.

Мъск е написал в коментар: "Толкова много смърт за толкова малко"

"Цветът на украинската и руската младеж умира дълго време в окопите без почти никакви териториални придобивки. Която и страна да тръгне в настъпление срещу силно укрепени позиции, ще загуби много повече войници“, цитира коментара на Мъск украинската медия.  

"Числеността на руската армия превишава украинската в съотношение 4:1, следователно Русия би спечелила войната на изтощение, дори загубите да са равни. Ако украинската офанзива се провали с големи загуби, руската контраатака ще завземе много повече територия. Ето защо нямаше голяма офанзива", цитира УНИАН.

УНИАН припомня, че през февруари 2023 г. американският бизнесмен Илон Мъск нарече украинската "Революцията на достойнството" "преврат", повтаряйки руски разкази. Украинците обяснили на милиардера, че не е имало преврат.

През май тази година администрацията на социалната мрежа Twitter, която е собственост на Илон Мъск, деблокира два туита на бившия президент на Руската федерация Дмитрий Медведев, в които той се изказва агресивно срещу Полша и полските граждани.

BBC съобщи по-рано, след като Мъск уволни хиляди служители на социалната мрежа Twitter, на практика не останаха служители, които да модерират съдържание. Така социалната мрежа  на практика спря да се бори срещу платената руска пропаганда .