Властите на Американските Вирджински острови са изпратили призовка до Илон Мъск във връзка с делото срещу една от най-големите банки в САЩ - JP Morgan Chase, обвинена в подпомагане на финансиста Джефри Епщайн да организира сексуална експлоатация на непълнолетни, съобщава телевизионният канал CNBC, позовавайки се на документи.

Властите на островите са обосновали искането си да привикат Мъск в съда с факта, че Епщайн "би могъл да се позовава или се е опитал да се позовава“ на предприемача в хода на взаимодействие с банката.

Властите на островите, отбелязва телевизионният канал, са посочили в петицията си, че са се опитали да се свържат със самия предприемач и с един от неговите представители, но не са получили отговор на искането си.

Прокуратурата на Вирджинските острови заведе дело срещу JP Morgan Chase в съд в Манхатън в края на миналата година. През април The Wall Street Journal съобщи, че подобни призовки по случая са изпратени до съоснователя на Google Сергей Брин, съпредседателя на Hyatt Томас Прицкер, медийния магнат Мортимър Зукерман и инвеститора Майкъл Овиц.

Епщайн бе клиент на JP Morgan Chase в продължение на 15 години, включително период след 2008 г., когато финансистът бе признат за виновен в склоняване на непълнолетни към проституция. Банката спря да му предоставя услуги едва през 2013 г.

Финансистът бе задържан от правоприлагащите органи на щата Ню Йорк на 6 юли 2019 г. Прокурорите казаха, че има доказателства, че между 2002 г. и 2005 г. той е организирал посещения в дома си в Манхатън за десетки непълнолетни момичета, най-малкото от които е било на 14 години. Кръгът от приятели и познати на Епщайн включва голям брой настоящи и пенсионирани служители не само в САЩ, но и в много други страни, включително бивши държавни глави, големи бизнесмени и звезди от шоубизнеса. Наказателното преследване на финансиста в САЩ бе спряно след самоубийството му в затворническа килия на 10 август 2019 г.