Ексцентричният американски милиардер Илон Мъск нарече шахматиста Гари Каспаров "идиот“ заради критиките му по повод предложения от бизнесмена план за мирното разрешаване на конфликта в Украйна, съобщава американският телевизионен канал CNBC.

"Въпреки че е вярно, че [Гари] Каспаров играе шах почти толкова добре, колкото моя iPhone, като цяло той е идиот“, написа в "Туитър“ Мъск в отговор на коментара на шахматиста.

"Защо хора, които седят в удобните си имения в Силициевата долина, казват на Украйна как да управлява собствените си работи?“, бе написал по-рано Каспаров. Мъск му отговори, като подчерта, че "дори нямам къща, да не говорим за имение".

На 3 октомври Мъск сподели собствената си визия за условията за постигане на мир в Украйна. Като първа стъпка той предложи провеждането на референдуми под наблюдението на ООН в териториите,  анексирани от Русия. Според основателя на SpaceX Крим официално трябва да  бъде част от Руската федерация, а Украйна трябва да има статут на неутрална държава.