Американският предприемач Илон Мъск и над 1000 други експерти призоваха за най-малко шестмесечна пауза в разработването на мощни системи с изкуствен интелект (ИИ), за да бъде проверено дали те са безопасни, предава AFP.

Отвореното писмо, подписано от повече от 1000 души, включително Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк, е в отговор на пускането на GPT-4 от базираната в Сан Франциско фирма OpenAI.

Компанията уверява, че най-новият й модел е много по-мощен от предишната версия, която бе използвана за захранване на ChatGPT, бот, способен да генерира части от текст от най-кратките подкани.

"ИИ-системите с човешки и конкурентен интелект могат да представляват големи рискове за обществото и човечеството“, се казва в отвореното писмо, озаглавено "Пауза на мащабните експерименти с ИИ“.

"Мощните системи с ИИ трябва да бъдат разработени, само след като сме уверени, че техните ефекти ще бъдат положителни, а произтичащите рискове - управляеми“, се казва в разпространения текст.

Мъск бе първоначален инвеститор в OpenAI и прекара години в неговия борд, а неговата автомобилна фирма Tesla разработва системи за изкуствен интелект, за да помогне за захранването на технологията за самостоятелно управление, наред с други приложения.

Писмото по инициатива на финансирания от Мъск Future of Life Institute, бе подписано от известни критици, както и от конкуренти на OpenAI като ръководителя на Stability AI Емад Мостаке.

"Призоваваме всички лаборатории за изкуствен интелект незабавно да спрат за поне 6 месеца обучението на системи за изкуствен интелект, по-мощни от GPT-4“, се казва в текста на писмото.

Подписалите го настояват правителствата да се намесят и да наложат мораториум, ако компаниите не успеят да се споразумеят.

Шестте месеца трябва да се използват за разработване на протоколи за безопасност, системи за управление на ИИ и пренасочване на изследванията към гарантиране, че системите за ИИ са по-точни, безопасни, "надеждни и лоялни“.

Писмото не дава подробности за опасностите, разкрити от GPT-4.

Но изследователи, включително Гари Маркъс от Нюйоркския университет, който подписа писмото, отдавна твърдят, че чатботовете имат потенциала да бъдат суперразпространители на дезинформация.