Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) посочва в доклад, че  400 000 смъртни случая в Европа през 2021 г. са свързани с три основни замърсителя на въздуха, пише Reuters.

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) заявява, че в рамките на Европейския съюз замърсяването, причинено от фини прахови частици (ФПЧ2,5), които засягат най-вече хората със сърдечни заболявания, е довело до 253 000 смъртни случая през 2021 г.

Замърсяването с азотен диоксид (NO2), което е най-вредно за хората с диабет, е довело до 52 000 смъртни случая, а краткосрочното излагане на озон (O3) - до 22 000 смъртни случая.

Включвайки по-голям набор от европейски държави извън ЕС, в Европа са регистрирани 389 000 смъртни случая, свързани със замърсяване, посочва ЕАОС в доклада си за 2021 г., публикуван на 24 ноември.

"Концентрациите на замърсители на въздуха през 2021 г. останаха значително над нивата, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО) в нейните насоки за качеството на въздуха", се посочва в доклада на ЕАОС.

"Намаляването на замърсяването на въздуха до тези препоръчителни нива би предотвратило значителен брой свързани с него смъртни случаи в държавите членки на ЕС."

Най-голям брой смъртни случаи от PM2,5 през 2021 г. е имало в Полша, Италия и Германия, докато в страните от Северна Европа като Исландия, Скандинавия и Естония въздействието е било най-слабо.

Според доклада излагането на NO2 и краткосрочното излагане на O3 е имало най-голямо въздействие върху смъртните случаи в Турция, Италия и Германия.