Русия няма да продава петрол при условията на тавана на цените, дори ако за това страната трябва да намали производството, тъй като смята мярката за неприемлива, противоречаща на правилата на пазара и СТО. Това каза руският вицепремиер Александър Новак в интервю за "Россия-24".

"Ние ще продаваме петрол и петролни продукти на тези страни, които ще работят с нас при пазарни условия, дори ако трябва да намалим донякъде производството“, подчерта той.

"Искам още веднъж да подчертая, че нашата позиция е непроменена, президентът на Руската федерация говори за това. Правителството многократно е заявявало, че този инструмент е непазарен, неефективен, пречи на пазарните инструменти и противоречи на всички правила на същата СТО“, добави той.

По думите му кабинетът на министрите ще подготви механизъм за забрана на търговията при условията на тавана на цената на петрола. "В нашата практика няма да използваме инструменти, свързани с тавана на цената. Сега работим върху механизми, които да забранят използването на инструмента за таван на цените, независимо какво ниво ще бъде зададено“, обясни бившият министър на енергетиката на Русия.

"Подобна намеса, според нас, може да доведе до още по-голяма дестабилизация, недостиг на енергийни ресурси и намаляване на инвестициите. Тя може да засегне не само петрола, но и други продукти, които са на пазара, да засегне не само Русия, но и други страни“, добави Новак.

На 5 декември влиза в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от ЕС. В блока също се договориха в петък за регулируем таван на цените за руския петрол, доставен по море, от 60 долара за барел. Подобно решение обявиха страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия.

САЩ, ЕС и Обединеното кралство забраняват на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договореното ниво.