Повече от 300 хиляди московчани гласуваха за формата на Нова година в Москва, като мнозинството подкрепи отказ от провеждане на масови събития и традиционната заря заради продължаващата война в Украйна. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи това в петък в своя блог, предава ТАСС.

"Гласуването в "Активен гражданин" за формата на новогодишните празненства привлече голямо внимание на московчани. За два дни и половина около 300 хиляди души изразиха мнението си. Позицията на гражданите беше изразена много ясно и консолидирано. По време на гласуването повече повече от 80% от участниците подкрепиха провеждането на новогодишни събития и празничната украса на града“, пише Собянин.

Той уточни, че в същото време 29% са за обичайния формат на празника, а 52% предлагат този път да се въздържат от масови улични концерти. "Благодаря ви, приятели, за активната ви позиция. Вашето решение ще бъде изпълнено", отбеляза още градоначалникът.

Фойерверки също няма да има. "Смятаме за целесъобразно да се въздържим от провеждането на фойерверки и големи улични концерти тази година. Но в същото време Москва ще посрещне празниците ярка и украсена, както подобава на нашия любим град", пише кметът.

Новогодишните събития ще бъдат посветени на военните и работниците от отбранителната индустрия. "Посвещаваме посрещането на Новата 2023 година на нашите войници и хора, които работят неуморно в отбранителната промишленост, изграждат отбранителни структури, възстановяват разрушените къщи“, заяви Собянин.