Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е предприела поредица от опити за удари с дронове срещу инфраструктура дълбоко в Русия, включително близо до столицата, след като избухна пожар в нефтено депо и властите внезапно затвориха въздушното пространство над втория по големина град в страната, пише CNN.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че украински дрон се е разбил близо до село Губастово югоизточно от столицата. Дронът очевидно е бил насочен към това, което той нарече "гражданска инфраструктура“, по-късно потвърдено, че е газово съоръжение, управлявано от държавната компания Газпром.

Съоръжението е останало неповредено, съобщават държавните медии, като се позовават на регионалното министерство на енергетиката.

Държавните медии по-късно публикуваха снимка на това, което заявиха, че е разбилото се устройство, което изглежда приличаше на произведен в Украйна атакуващ дрон UJ-22.

UJ-22 е сравнително малък и универсален, способен да лети при лошо време и да измине до 800 километра. Не е ясно къде и кога е направена снимката на разбилия се дрон.

Твърди се, че катастрофата е била един от няколко опита за удари, като държавните медии съобщават, че дрон е свален и близо до границата с Беларус, а министерството на отбраната твърди, че още два удара са били осуетени чрез използването на технология за заглушаване на дронове в регионите Краснодар и Адигея.

"И двата дрона загубиха управление и се отклониха от траекторията си на полет“, се казва в изявление на министерството на отбраната. "Един БПЛА (безпилотен летателен апарат) падна в поле, а друг БЛА, отклонявайки се от траекторията, не нанесе вреда на атакувания обект на гражданска инфраструктура“.

Изглежда, че най-малко един дрон е избягал от руската защита, личи от кадри, публикувани през нощта в социалните медии и геолокирани от CNN, показващи пожар в петролното депо на енергийната компания Роснефт в Туапсе, на брега на Черно море в Краснодар.

Не е ясно дали съоръжението е било планираната цел, но Украйна и преди е атакувала петролни депа на територия, контролирана от Русия.

След предполагаемите атаки, вторият по големина град в Русия Санкт Петербург затвори въздушното си пространство във вторник в радиус от 200 километра, забранявайки за кратко входящите полети, според държавните медии.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за затварянето, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отказал да посочи дали това е свързано с "инцидентите в Санкт Петербург и Туапсе“, съобщиха държавните медии.

Атаките, насочени срещу руска инфраструктура, фокусираха вниманието върху усилията на Украйна да разработи бойни дронове с по-голям обсег, отбелязва CNN.

В началото на декември Русия съобщи за множество атаки от украински дронове, насочени към военна инфраструктура, включително въздушни бази, които се намират на стотици километри навътре в руска територия и извън обсега на декларирания арсенал от дронове на Украйна.

Приблизително по същото време украинският държавен производител на оръжия Укроборонпром посочи, че е близо до завършване на работата по нов дрон с голям обсег на действие – въпреки че няма публична индикация, че такова устройство е било подготвено за разполагане или е участвало в експлозии в Русия .

Украинското министерство на отбраната не коментира ударите - въпреки че президентски съветник туитна загадъчно съобщение, намеквайки за възможността Киев наистина да стои зад атаките през декември.

"Земята е кръгла – откритие, направено от Галилей. В Кремъл не се изучава астрономия, като се предпочитат придворните астролози. Ако беше така, те щяха да знаят: ако нещо бъде изстреляно във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестни летящи обекти ще се върнат в точката на излитане“, заяви той тогава.