Властите на Южна Осетия, регион, който се отдели от Грузия и се обяви за независима държава, обсъждат с представители на Москва дали да не станат част от Руската Федерация, пише Euractiv.

Русия призна Южна Осетия и друг отцепил се регион, Абхазия, за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върнат Южна Осетия в петдневна война през 2008 г. Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия също ги признаха за независими.

Но Западът обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска обратно двата региона.

"Ние обсъждаме всички тези въпроси в тясна координация с Русия, като вземаме предвид нашите двустранни отношения и договори“, заяви Алан Алборов, председател на парламента на Южна Осетия, в отговор на въпрос за възможността за провеждане на референдум за присъединяване към Русия

"Когато стигнем до тази идея заедно с Руската федерация (за присъединяване към Руската федерация), ще го направим“, заяви Алборов.

Подкрепяният от Русия лидер на Южна Осетия Алан Гаглоев миналата година изрази надежда, че регионът може да бъде официално включен в Русия.

Южна Осетия се отцепи от грузинското управление във война през 1991-92 г., в която загинаха няколко хиляди души, и поддържа тесни връзки със съседния руски регион Северна Осетия.

По-голямата част от южноосетинците са етнически различни от грузинците и говорят свой собствен език, свързан с фарси.

Почти цялото население имат руски паспорти. Те използват руската рубла като своя валута и икономиката е зависима от Русия.