"Украинската криза (войната в Украйна) може да се разрасне в резултат на авантюристичните действия на страните от НАТО". Това е заявил заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, предава РИА Новости.

По думите му изявлението на френския президент Еманюел Макрон за възможното изпращане на войски в Украйна "показва готовността да се тръгне по пътя на ескалацията в момент, когато самият Запад търпи стратегическо поражение". Грушко е оценил, че подобни думи са недопустими.

"Поради авантюристичните действия дори на една или две страни от НАТО, "украинската криза" може да се разпространи отвъд географските си граници и да придобие съвсем други измерения", е заявил руският дипломат.

Той е посочил че, ситуацията в отношенията между Русия и НАТО се влошава "предсказуемо и умишлено".

"НАТО започна хибридна война срещу Русия. Вашингтон и неговите сателити направиха всичко, за да сведат нашите канали за сътрудничество и диалог до критично нулево ниво", е коментирал още Грушко.

Според него обаче "Москва не възнамерява да влиза във военен конфликт с алианса".

"Готов ли е военният блок за открит конфликт с Русия – това трябва да се пита самите представители на НАТО. Във всеки случай ние нямаме такива намерения към страните членки на алианса", е заявил руският дипломат.

В същото време той е подчертал, че "нито една заплаха от НАТО за сигурността на Русия няма да остане без отговор".