Санкциите срещу Русия бият по авторите им, докато руската икономика се адаптира към тях, заяви министър-председателят на Руската ФедерацияМихаил Мишустин във вторник, предава ТАСС.

"Безпрецедентните санкции са пътят, избран от враждебните страни. Но дори и при сегашните обстоятелства руската икономика демонстрира способност да се адаптира. Едностранните и абсолютно нелегитимни ограничителни мерки от гледна точка на международното право нанасят сериозни щети на тези, които ги инициират“, посочи той.

Мишустин обърна внимание на факта, че Западът се опитва да прехвърли отговорността върху Москва "за всичко, което се случва, и особено за кризите, които се случват в света". "Въпреки че нарастването на инфлацията на пазарите на стоки, суровини и храни се случи много преди събитията от текущата година“, заяви ръководителят на кабинета на министрите на Руската федерация. Според него настоящата ситуация е резултат преди всичко от системни грешки и грешни изчисления в макроикономическата, енергийната и хранителната политика на най-големите западни икономики.

На фона на сериозен натиск от страна на Запада и опити за заличаване на руската култура, за руските власти е особено важно да подкрепят сънародниците си, подчерта Мишустин. "Важно е да се разширяват връзките с хора, които искрено обичат историческата си родина, стремят се да запазят родния си език и традициите на своите предци, въпреки че живеят в други държави“, обобщи той.