Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Съединените щати "ще се набият“ на ответните мерки от страна на Москва, ако да продължат да летят със свои дронове над Черно море, предава ТАСС.

На 14 март Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че руски Су-27 са прехванали безпилотен разузнавателен самолет MQ-9 Reaper в небето над акваторията и един от тях го е ударил с крило, повреждайки перката. В резултат на това той е трябвало да бъде потопен в Черно море от самите американци. Руското министерство на отбраната отрече използването на оръжие и физически контакт с американския БЛА.

Според Рябков дронът е прелетял над зоната, в която Русия въведе специален режим във връзка с провеждащата се спецоперация в Украйна. Дипломатът отбеляза, че американската страна "предизвикателно, цинично, публично" отрича легитимността на подобни стъпки и заявява, че възнамерява да продължи да извършва полети над Черно море.

"Те, както се казва, ще се набият на нашите контрамерки в този случай. Предупреждаваме ги да не се опитват да ни лазят по нервите, да изпитват нашето търпение“, заяви Рябков.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация добави, че сигурността на Русия ще бъде осигурена на 100% с всички налични средства.

По-рано беше съобщено, че ръководителят на Пентагона Лойд Остин, след резултатите от преговорите във връзка с инцидента с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, заяви, че военните самолети на САЩ ще продължат да летят в международното въздушно пространство.