Действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ) могат да доведат до ситуация, подобна на радиационната авария в японската АЕЦ "Фукушима-1“. Това заяви в четвъртък Игор Кирилов, началник на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВХБЗ) на руските въоръжени сили, предава ТАСС.

"Според нашите специалисти, поради действията на Въоръжените сили на Украйна, подобна ситуация може да възникне в Запорожката АЕЦ“, каза той, като обясни, че ако резервните дизел генератори и мобилните помпи откажат, в случай на авария и прегрее активната зона, в резултат на това може да се разрушат реакторните съоръжения на най-голямата атомна електроцентрала в Европа и да изпуснат радиоактивни вещества в атмосферата, които ще се разпространят на стотици километри.

Според Кирилов подобна извънредна ситуация е в състояние да предизвика масова миграция на населението и ще има по-катастрофални последици от предстоящата газова криза в Европа, което се потвърждава от прогнозата на редица европейски специализирани организации.

Превод и редакция: Иван Христов