Руският експортен газопровод "Северен поток-2" (СП-2), който в момента е в процес на сертифициране от европейските регулаторни органи, намери друг сериозен противник. Според новия германски външен министър Аналена Бербок тръбата не може да бъде пусната в експлоатация, тъй като не отговаря на правилата на европейското енергийно законодателство. Руските експерти свързват поредните атаки срещу енергийния проект с бюрократичните формалности на законодателството на ЕС, но смятат, че дори след като СП-2 бъде пуснат в експлоатация, работата на тръбата при пълен капацитет може да се забави с десетилетия, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Според Бербок, която съчетава високия дипломатически пост с поста съпредседател на Германската зелена партия, "при сегашното състояние на нещата не е възможно да се одобри работата на СП-2, тъй като тя не отговаря на европейските правила“.

Новият ръководител на германската дипломация не разкри подробности за претенциите си към СП-2, говорейки само за несъответствието на проекта с европейското енергийно законодателство и по-специално с нормите на Европейския съюз. Очевидно това се отнася до причините, поради които Федералната мрежова агенция на Германия в средата на ноември спря сертифицирането на оператора на газопровода, швейцарската компания Nord Stream 2. Регулаторът смята, че тази компания, официално притежаваща офшорната част от газопровода, ще навреди на конкуренцията на други енергийни доставчици на европейския пазар, тъй като сферата на нейната отговорност ще се простира не само до транспорта, но и до продажбата на "синьо гориво“ в страните от ЕС. Според законите на Европейския съюз тези задължения трябва да бъдат строго разделени: едната компания трябва да бъде доставчик на въглеводороди, другата трябва да предоставя транспортни услуги, а третата трябва да разпределя суровини между конкретни потребители.

"Газпром“ намери изход: Nord Stream 2, изцяло собственост на руския монополист, обяви създаването на германско дъщерно дружество, специализирано в маркетинга на руски газ, доставян по новия маршрут. Тази структура ще получи както материални активи – газопроводи, преминаващи през територията на Европа и принадлежащи на Русия, така и кадрови и финансови връзки за обслужване на клиенти. Правното създаване на новото дъщерно дружество, според представители на Nord Stream 2, вече е завършено и сега тече процесът на бюрократични одобрения, който може да отнеме няколко месеца.

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков изявлението на ръководителя на германското външно министерство все още не трябва да се разглежда като истина от последна инстанция. "Процесът на сертифициране на СП-2 продължава, не бива да избързваме. Работата продължава с регулатора (Федерална мрежова агенция на Федерална република Германия – MK). Просто трябва да бъдем търпеливи “, смята официалният говорител на Кремъл, отбелязвайки, че всички възходи и падения, които възникват в момента, са свързани с технически нюанси.

"Исканията на Бербок трябва да бъдат разделени на два компонента“, обяснява Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация. Първият от тях се крие в технологичните характеристики на проекта, към които не трябва да има въпроси - СП-2 е най-модерният канал за доставка на въглеводороди до европейските потребители. Вторият проблем също е разрешен – създадена е отделна финансово прозрачна структура, правно обвързана с европейското и на първо място германското законодателство. Работата на тръбопровода ще бъде строго ограничена: "Газпром“ ще доставя "синьото гориво“, Nord Stream 2 ще осигури транзита на суровини през офшорната линия, а новото дъщерно дружество на оператора на тръбопровода, регистрирано съгласно германското законодателство, ще поеме продажбата на въглеводороди.

Това обаче не означава, че пълноценната дейност на СП-2 ще започне от момента на пускането на газопровода. По-големият брат на газопровода, газопроводът "Северен поток-1", не работи на пълен капацитет от около десетилетие след пускането му в експлоатация. Неговите европейски клонове, местните транспортни системи OPAL и NEL, също управлявани от Германия, работят само наполовина.

Междувременно, след изявлението на Бербок, котировките на газ в ЕС отново надхвърлиха границата от 1300 долара за хиляда кубически метър. "Такива цени не са от полза за континента, особено след като САЩ, които преди това обещаха да запълнят европейския пазар на горива със собствено втечнено гориво, се преориентираха към доставките на по-щедри азиатски клиенти“, предупреждава Юшков. "Въпреки това, както показва практиката, европейските политици могат да избират не търговски, а политически интереси, което рискува да остави СП-2, дори след въвеждане в експлоатация, полупразен в продължение на много години.

Превод и редакция: Юлиян Марков