Лефортовският съд в Москва "арестува" Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, задочно във връзка с терористичната атака на Керченския мост (Кримски мост). Това съобщиха от съда за агенция ТАСС.

"Съдът уважи искането на следствието и избра мярка за неотклонение на Буданов К.А., заподозрян по част 1 от член 205.4 "Създаване на терористична общност“, заявиха от съдът, без да уточняват същността на случая.

Правоохранителните органи съобщиха, че Буданов "е заподозрян в участие в терористичната атака на Кримския мост. "Той беше обявен за международно издирване. Периодът на ареста се изчислява от момента на екстрадиция на територията на Руската федерация или задържане на руска територия. 

Следственият комитет на Руската федерация обвини Буданов задочно по четири члена от Наказателния кодекс на Руската федерация, включително опит за терористичен акт. 

Началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов реагира иронично на "задочния си арест" в Русия и обеща да работи още по-добре за противодействие на руските сили.

"Знаете от колко време работя и беше някак неудобно, че нямаше решения за мен там (Русия). Доволен съм. Това е добър показател за нашата работа, обещавам да работя още по-добре", заяви той за Украинска правда.

На 8 октомври сутринта на Кримския мост беше взривен камион, в резултат на което се запалиха цистерните на съседен товарен влак. Четирима души загинаха, срутиха се два участъка от автомобилната част на моста, отиващ към полуострова. По случая са задържани осем души. Сред тях са гражданите на Руската федерация Артем и Григорий Азатян, гражданите на Украйна Роман Соломко и Владимир Злоба и гражданинът на Армения Артур Терчанян.