След най-голямата досега атака с дронове на Украйна срещу руската столица, московчани продължиха живота си с фатализма, с който са известни, пише Reuters.

В един топъл пролетен ден в центъра на града жителите можеха да бъдат видени да си правят селфита пред Болшой театър, докато други си почиваха в кафенета и пазаруваха в добре заредените луксозни магазини на Москва.

Много малко изразиха загриженост от новината. Повечето вдигнаха рамене и много изразиха тъга, че конфликтът изглежда ескалира.

"Режимът в Киев вече преминава всички граници“, казва 59-годишната Наталия пред Reuters, имайки предвид украинското правителство, което според Русия стои зад атаката с дрон срещу Москва. "Това е много тъжно, особено след като те насочват тези дронове към жилищни сгради, към града, към цивилни, където няма военни съоръжения“.

Въпреки че цивилни цели в Киев и други украински градове от най-ранните дни на войната са били поразявани многократно от руски дронове и ракети, във вторник беше едва вторият път, когато руската столица беше подложена на пряк обстрел, след атака с дрон по Кремъл по-рано този месец.

Руското министерство на отбраната съобщи, че всички дронове са били свалени, но три са се сблъскали с жилищни сгради в южната част на Москва и Подмосковието. Ранени са двама души.

Някои жители, които разговаряха с Reuters, казват, че се е очаквало войната в Украйна да стигне и до домовете им, рано или късно.

Олга, която каза, че живее близо до мястото на един от сблъсъците с дронове на улица Профсоюзная, нарече ударите "логични, очаквани ... какво друго чакахме?"

"Разбира се, че се радвам, че не падна върху къщата ни, съвсем наблизо“, добави Олга. "Мисля да се преместя на по-безопасно място“.

Отломки от дрон удариха някои от най-престижните райони на Москва, включително Ленински проспект, грандиозен булевард, създаден по времето на Йосиф Сталин, и района на западна Москва, където руският елит - включително президентът Владимир Путин - има своите резиденции.

Жители в югозападна Москва казаха, че са чули силни удари около 5 или 6 часа сутринта, последвани от миризма на бензин. Някои заснеха свален дрон и кълбо дим, издигащо се над силуета на Москва.