Офшорно земетресение с магнитуд 6.1 по скалата на Рихтер разтърси Карибско море край бреговете на щата Сукре, Венецуела, около 23:58 ч. местно време на 22 юни (06:58 българско на 23 юни), съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът е на около 30 км североизточно от Ягуарапаро. Трусът е станал на дълбочина от около 87 км и умерено разтърсване вероятно е било усетено в части от Сукре, Монегас и северните щати Делта Амакуро във Венецуела, докато леко разтърсване вероятно е имало в Гренада и Тринидад и Тобаго. Няма първоначални съобщения за щети или жертви в резултат на земетресението. Може да отнеме няколко часа, докато властите могат да направят цялостна оценка на щетите, особено в отдалечени райони. През следващите дни са възможни вторични трусове. Събитието не е предизвикало предупреждения за цунами.

Властите може временно да спрат транспортната инфраструктура в зоната на трусовете, за да проверят за щети. Могат да възникнат незначителни смущения по време на спирания, но услугата вероятно ще бъде възобновена бързо, ако не бъдат открити повреди. Възможни са прекъсвания на комуналните услуги, особено в близост до епицентъра на земетресението.