Земетресение с магнитуд 6,9 е регистрирано в  руския далекоизточен Авачински залив, на 44 км от Петропавловск-Камчатски, показва справка на официалния уебсайт на Европейския средиземноморски сеизмологичен  център (EMSC).

Осезаемостта на сеизмичното събитие е била 5-6 бала. Според регионалното министерство на здравеопазването няма пострадали в резултат на земетресението. Оперативни групи от спасители и пожарникари инспектират сгради в градските райони Петропавловск-Камчатски и Вилючински и Елизовския общински район, предава ТАСС.

Според очевидци по време на труса хората са избягали на улицата, колите, движещи се по пътя, са занасяли. В социалните мрежи се разпространяват видеозаписи с последствията – паднали мазилки и окачени тавани в помещенията, счупени стоки, падащи от рафтовете на магазините.

Край бреговете на Камчатка, след усетения трус в Авачинския залив, регистриран в понеделник следобед, се случиха още пет земетресения. Това се съобщава на сайта на камчатския клон на единната геофизична служба на Руската академия на науките.

Според данните на сайта в радиус от 40-50 км от Петропавловск-Камчатски са станали пет земетресения с магнитуд от 3,6 до 4,6.