Морето до град Акре в Израел се е отдръпнало на 200 метра от брега след двата труса в Турция от 6,4 и 5,8 по Рихтер. Това съобщава Weather News Greece на официалната си страница в социалната мрежа Facebook. Градът е разположен на брега на Средиземно море в северната част на залива на Хайфа.

Две нови силни земетресения бяха регистрирани в Турция във вечерните часове на понеделник  Първият трус е отчетен в 20:04 часа местно време (19:04 часа българско време) с магнитуд от 6,4 по Рихтер, а вторият, минути по-късно, е бил с магнитуд 5,8. 

По данни на Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на Турция епицентърът на първото земетресение е бил квартал Дефне. Дълбочината е била на 16,7 километра. Второто земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер с център Самандаг в турския Хатай разтърси района на дълбочина 7 километра само три минути след труса с магнитуд 6,4.

Най-малко осем души са загинали, а други 294 са пострадали новата поредица трусове в югоизточната ни съседка. 

Ново земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер бе регистрирано в Турция и по-рано днес, в 12:56 часа местно време (11:56 часа българско време), показа справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на труса е бил на 119 км северозападно от Шанлъурфа и на 30 км югоизточно от Малатия, на дълбочина от 2 км.