Решението за прехвърляне на военна авиация в Украйна ще бъде взето от НАТО. Все още обаче няма договорености по този въпрос. Това подчерта министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в интервю за италианския вестник Corriere della Sera.

"Украйна има нашата пълна подкрепа, включително дългосрочна. Полша вече прехвърли много военна техника в Киев. Що се отнася до военната авиация, решението е на НАТО. Засега няма такива споразумения", призна Моравецки.

Полският премиер също така отбеляза, че "забавянето на военната подкрепа за украинците противоречи на интересите на Европа", а също така "кара Кремъл да се чувства по-уверен, но не достатъчно, за да атакува страните от НАТО“.

В сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски, обръщайки се към членовете на британския парламент, призова за създаването на "самолетна коалиция“ и увери, че Киев се нуждае спешно от изтребители от своите партньори.  

Отбелязва се, че в САЩ засега са на мнение, че към настоящия момент няма какво да се съобщава в контекста на евентуални доставки на самолети.

Междувременно от канцеларията на украинския президент изразиха увереност, че въпросът за снабдяването на Украйна с бойни самолети ще бъде решен до седмици.