Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки изненадващо се изказа в подкрепа на смъртното наказание и призна, че не споделя мнението на Римокатолическата църква по въпроса, съобщава Associated Press.

Агенцията коментира, че позицията на Моравецки "изглежда като изолиран възглед“ сред лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз, в рамките на който не се прилага тази форма на наказание. Думите му обаче предизвикаха критики от страна на опозицията, допълва медията.

Уточнява се, че коментарите на полския премиер са от понеделник вечер, когато той взе участие в публична сесия с въпроси и отговори с потребители на социалната мрежа "Фейсбук“.

"Според мен смъртното наказание трябва да бъде допустимо за най-тежките престъпления“, заяви Моравецки в отговор на въпрос, като подчерта, че "не съм съгласен по въпроса с учението на Църквата, защото съм привърженик на смъртното наказание“.

По думите му премахването на наказанието е било "преждевременно изобретение“.

Полша премахна смъртното наказание през 1997 г. в хода на подготовката си за членство в ЕС. През 2013 г. Полша ратифицира протокол към Европейската конвенция за правата на човека, който напълно премахва смъртното наказание.