Конфликтът в Украйна трябва да бъде катализатор за разширяването на Европейският съюз към географските граници на Стария континент. Това заяви министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в рамките на форум под мотото "Полша - голям проект“, предава ТАСС.

По думите на Моравецки сега Европа е получила "исторически шанс". "Трябва да се стремим границите на ЕС да съвпадат с географските граници на Европа. Украйна и други страни от Източна Европа са братски народи на Полша, Франция и Испания“, заяви той, като подчерта, че залогът за Варшава в сегашния конфликтът в Украйна е "промяна на геополитическата траектория".

"Това е възможност, която се получава веднъж на сто години - да преместим изтока на изток, да разширим Европа, да променим политическата география на нашия континент, да създадем нова архитектура на сигурността, да начертаем нова карта на Европа, свободна от постоянната заплаха от Русия“, призова Моравецки.

Според него трябва "да се привлече Украйна, а може би след известно време и Беларус, в орбитата на европейските структури, да се засили сътрудничеството със САЩ, така че атлантическият свят да стои на два крака“.

Полша, според плана на Моравецки, трябва да стане "осевата страна на ЕС в областта на политиката за сигурност, транспорта, енергетиката и регионалното сътрудничество“.