Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посетят Украйна през април, съобщава информационната агенция PAP.

Позовавайки се на източници в ЕС, медията отбелязва, че полският премиер и председателят на Европейската комисия, заедно с украинския президент Володимир Зеленски, ще участват в събитие, посветено на проблема с депортирането на деца от страната.

"Събитието ще се проведе през април. Подробностите за него все още не са оповестени от съображения за сигурност. Една от основните теми на разговорите ще бъде въпросът за незаконното депортиране на украински деца в Русия“, разкрива източникът на полската държавна агенция.

През февруари ЕК обяви стартирането на инициатива съвместно с Полша по въпроса с украинските деца в Русия. Целта на проекта е да бъдат изправени пред съда отговорните за депортирането им.

По-рано вестник BILD съобщи, че Зеленски може да посети Германия през май за церемония по удостояването му с наградата "Карл Велики“.