Съединените щати планират допълнителни доставки на оръжия за Украйна. По-специално, става дума за танкове Abrams и бойни машини на пехотата Bradley. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Укринформ.

"Американците ще направят допълнителни доставки на оръжия за Украйна, по-специално говорим за бойните машини на пехотата Bradley, танковете Abrams. Това вече е въпрос към американците“, заяви той, коментирайки въпроса за по-нататъшната военна помощ на САЩ за Украйна.

Според него Варшава е направила това, което е зависело от нея по въпроса за военната помощ на Украйна. Моравецки отбеляза, че сега Украйна купува оръжия от Полша, по-специално за сметка на международни институции като ЕС.

"Тези средства отиват в Киев, а Киев поръчва Росомак (бронетранспортьори), Рак (самоходни минохвъргачки), Краб (самоходни оръдия), Пирун (ПЗРК) и много други видове оръжия в Полша“, подчерта министър-председателят.

Както беше съобщено, Полша планира да построи на своя територия оръжейни складове за няколко хиляди единици военна техника на НАТО. Това трябва да подобри сигурността на страната.

Според кабинета на министър-председателя на Полша Моравецки ще посети Съединените щати тази седмица. Той възнамерява да проведе разговори с представители на американската отбранителна индустрия.