Властите на Молдова затегнаха мерките за пестене на електроенергия, съответното решение беше взето във вторник на заседание на Комисията за извънредни ситуации, предава ТАСС.

"Сред мерките е намаляване на потреблението на електроенергия, особено в пиковите часове от 07:00 до 11:00 и от 18:00 до 23:00 часа. През този период трябва да се преустанови работата на ескалаторите в помещенията, на жителите не се препоръчва използването на асансьори. На администраторите на търговски имоти се препоръчва да намалят осветлението с 30%, да изключат фонтани, рекламни табелки. Температурата в помещенията не трябва да надвишава 19 градуса, а в извънработно време - не по-висока от 15 градуса", се казва в документа на уебсайт на правителството.

От понеделник Молдова изпитва недостиг на електроенергия след ограничаването на доставките от Украйна и Молдавската ГРЕЦ (в Приднестровието), която сама изпитва недостиг на доставки на газ от Русия. По-рано властите на Приднестровието съобщиха, че вместо 70% от нуждите на Молдова от понеделник могат да бъдат задоволени само 27%. Молдова планира да компенсира дефицита с доставки от Румъния.

В "Газпром" обясниха намалението с отказа на украинската компания "Нафтогаз" да осигури изцяло транзита.