Президентът на Молдова подписа в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, предупреждавайки, че Русия подновява усилията си да дестабилизира нейната страна и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи, пише Reuters.

Посещението на Мая Санду в Париж, също за подписване на икономическа пътна карта, идва в момент, когато западните държави се стремят да укрепят способностите на бившата съветска държава на фона на това, което се опасяват, че са нарастващи усилията за дестабилизация от страна на Русия.

"Ако агресорът не бъде спрян, той ще продължи, а фронтовата линия ще продължи да се приближава. По-близо до нас. По-близо до вас“, заяви Санду. "Следователно Европа трябва да представи единен фронт“.

Споразумението за отбрана определя правната рамка за бъдещо обучение, редовен диалог и споделяне на разузнавателна информация.

Френска отбранителна мисия ще бъде открита в столицата на Молдова Кишинев до лятото, за да помогне при оценката на нуждите и са започнали разговори за възможни договори за оръжия, разкриха от френското министерство на отбраната.

Президентът Еманюел Макрон подчерта, че споразумението отбелязва решимостта на Франция да защити и помогне на Молдова.

Ръководителят на разузнаването на Молдова заяви тази седмица, че Русия планира нови опити за намеса чрез провокиране на протести, намеса в предстоящите президентски избори и осуетяване на плановете за присъединяване към Европейския съюз.

"Режимът в Москва се стреми да контролира страната ми чрез енергиен шантаж, спонсориране на протести, провеждане на кампании за дезинформация, стартиране на кибератаки, намеса в нашите избори, наливане на мръсни пари и дори опит за преврат“, отбеляза Санду.