Във вторник Молдова подписа партньорство за сигурност и отбрана с Европейския съюз - първата страна извън ЕС, която формира такова споразумение, пише европейската редакция на Politico.

Партньорството ще "повиши устойчивостта на страната“ и ще позволи на ЕС и Молдова "съвместно да се справят с общите предизвикателства пред сигурността, да направят нашия ангажимент по-ефективен и да проучат нови области на сътрудничество“, подчерта първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Министерството на външните работи на Молдова описа партньорството като "общо споразумение за всички взаимодействия между Република Молдова и ЕС“.

Партньорството ще доведе до помощ от ЕС за укрепване на устойчивостта на Молдова, интегрирано управление на границите и Кишинев ще участва в мисии на ЕС за управление на кризи, се казва в изявлението.

Споразумението също така ще улесни сътрудничеството в областите на киберсигурността и борбата с дезинформацията, както и помощта за отбранителния сектор на Молдова чрез Европейския инструмент за мир.

По-рано през март Молдова и Франция подписаха споразумение за засилване на военното сътрудничество, проправяйки пътя за обучение на въоръжените сили на страната на фона на страховете от руски атаки.

Молдова, която не е член нито на ЕС, нито на военния съюз НАТО, е остър критик на Русия, откакто Москва започна военна интервенция в съседна Украйна през февруари 2022 г.

Напрежението между Москва и Молдова се увеличи тази година. Руският президент Владимир Путин обеща да подкрепи молдовската автономна област Гагаузия след среща с промосковския лидер на територията.

Молдова е страна кандидатка за членство в ЕС от 2022 г.