Молдова затвори въздушното си пространство и го отвори отново за полети няколко часа по-късно във вторник, ден след като нейният президент обвини Русия в заговор за сваляне на правителството, пише The Wall Street Journal.

Органът за гражданска авиация на Република Молдова съобщи, че въздушното пространство на страната е отворено отново в 14:47 ч., след като преди това беше затворено в 11:24 ч., "за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация“, се казва в официално съобщение на властите.

Евроконтрол, който управлява въздушното пространство на Европа, разясни, че въздушното пространство на Молдова е временно затворено поради "проблеми със сигурността“.

Временното затваряне идва в момент на напрежение между Молдова и Русия, докато Москва води война в Украйна, която граничи с Молдова. В края на миналата седмица прозападното правителство на Молдова подаде оставка на фона на влошаващите се икономически последици от войната в съседна Украйна и ден след като украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия се опитва да дестабилизира страната.