Руски войници няколко пъти са нарушили режима на зоната за сигурност в Приднестровието от началото на 2023 г. Това се посочва в изявление на Бюрото за реинтеграция на Молдова.

"Делегацията на Република Молдова разгледа случаите, многократно възникващи на постовете на Смесените мироопазващи сили, с необосновано спиране на транспортни средства на граждани, особено тези, които са собственост на представители на дипломатическия корпус, акредитирани в Република Молдова. Молдовската делегация поиска изключване на подобни случаи в бъдеще.

Също така, чрез изявление представителите на Кишинев сигнализираха за нарушенията на режима на зоната за сигурност, допуснати от военния контингент на Руската федерация в състава на Съвместните мироопазващи сили. Такива случаи са регистрирани през текущия период февруари-април и се изразяват в движение, несъгласувано с Единната контролна комисия, на бронирана военна техника извън обсега на постовете на Съвместните мироопазващи сили.

Беше подчертано, че инцидентите са имали обществен отзвук и са засилили недоволството на жителите на Зоната за сигурност, които периодично са обект на неоснователни спирания с прекомерни проверки на документи и транспортни средства.

Делегацията на Република Молдова квалифицира това нарушаване на документите на мироопазващата мисия като провокативно и призовава военния контингент на Руската федерация да се откаже от дестабилизиращи действия и да допринесе за запазването на мира по бреговете на Днестър", се посочва в изявлението.