Председателят на парламента на Молдова Игор Гросу обяви оттеглянето на страната от Междупарламентарната асамблея на Организацията на независимите държави. По думите му членството в ОНД не е помогнало на Молдова да реши съществуващите проблеми - по-специално в икономиката, както и с уреждането на конфликта в Приднестровието, отбелязва руският вестник "Коммерасант“.

"Като председател на парламента, след многобройни разговори с хората, с представители на партията, с президента и правителството, ви информирам, че решихме да се оттеглим от Междупарламентарната асамблея на ОНД. Това е първата стъпка, ние ще предприемем други стъпки на ниво правителство и парламент“, обяви  Гросу на брифинг.

Той добави, че на следващото заседание на Постоянното бюро на парламента официално ще предложи на премиера Дорин Речан да денонсира споразумението за присъединяване на Молдова към Междупарламентарната асамблея на ОНД. След това се планира съответната инициатива да бъде одобрена в парламента.

Междупарламентарната асамблея е междудържавен орган на Общността на независимите държави, който функционира от 1992 г. Състои се от парламентарни делегации на участващите страни. Представителите на делегациите се назначават или избират от националните парламенти.

Властите на Молдова през 2022 г., малко след началото на войната в Украйна, обявиха намерението си да се оттеглят от ОНД. Преди година Кишинев фактически спря работата си в ключови органи на ОНД, като Съвета на държавните ръководители, Съвета на правителствените ръководители и Съвета на външните министри. В края на април правителството на Молдова заяви, че ще прекрати много от споразуменията с ОНД.