Във вторник Молдова е закрила въздушното си пространство заради информация на украинските власти за "неидентифициран летящ обект, по всяка вероятност руски“. Това обяви председателят на парламента в Кишинев Игор Гросу в интервю за PRO TV.

"Става въпрос или за дрон, или устройство, което прави измервания на определена височина. Информацията дойде от украински колеги, след което армията го идентифицира. Румънските ни колеги също бяха информирани, защото този обект се движеше в посока югозапад. Ето защо ни беше необходим този кратък интервал, за да гарантираме безопасността на въздушното пространство“, заяви Гросу, отбелязвайки, че все още не е известно кой е "собственик на този обект“.

"Той долетя от север, от Украйна. Трябва да сме бдителни, в постоянен контакт сме с Украйна и Румъния, за да наблюдаваме подобни ситуации", обясни Гросу.

Във вторник молдовските власти забраниха полетите във въздушното пространство на страната за няколко часа. Според румънското министерство на отбраната два изтребителя на ВВС на страната са били вдигнати в небето поради инцидента, но пилотите не са потвърдили наличието на въздушна цел нито визуално, нито на бордовите радари.