Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в ранните часове на сряда и двамата обсъдиха широк кръг от двустранни въпроси в "отворен, откровен" разговор, предава Reuters.

Висшият американски дипломат пристигна в Саудитска Арабия рано сутринта в сряда за дългоочаквано посещение на фона на развалените връзки поради задълбочаващи се разногласия по широк спектър от въпроси - от политиката на Иран до проблемите на регионалната сигурност, цените на петрола и човешките права.

Вашингтон също така се надява да продължи разговорите за възможно и евентуално нормализиране на връзките между кралството и Израел, като същевременно противодейства на разширяващото се китайско и руско влияние в региона.

Блинкен и престолонаследникът, фактическият владетел на кралството, говориха час и четиридесет минути, разкри американски служител, като двамата са обхванали много теми, включително Израел, конфликтът в Йемен, вълненията в Судан като човешки права.

"Имаше добра степен на сближаване на потенциални инициативи, където споделяме едни и същи интереси, като същевременно признаваме къде имаме различия“, отбелязва американският служител.

Очакваше се голяма част от дискусията да бъде доминирана от възможното нормализиране на връзките между Саудитска Арабия и Израел, въпреки че официалните лица омаловажаваха вероятността за някакъв незабавен или голям напредък по въпроса.

"Те обсъдиха потенциала за нормализиране на отношенията с Израел и се съгласиха да продължат диалога по въпроса“, заяви още американският служител, без да дава повече подробности.

Саудитска Арабия, мощен център на Близкия изток и дом на двете най-свещени места на исляма, даде благословията си на съседите от Персийския залив Обединените арабски емирства и Бахрейн да установят отношения с Израел през 2020 г. при предишната администрация на САЩ на Доналд Тръмп.

Рияд не последва примера, заявявайки, че целите на палестинската държавност трябва да бъдат разгледани на първо място. През април Саудитска Арабия възстанови връзките си с Иран, регионален съперник и върл враг на Израел.

Разработването на гражданска ядрена програма е сред условията на Рияд за нормализиране на връзките с Израел, разкри източник, запознат с дискусиите, потвърждавайки съобщение на New York Times от март. Саудитски или американски служители не са потвърдили публично това.

Принц Мохамед и Блинкен също така обсъдиха Йемен и потенциалните начини за разрешаване на оставащите проблеми. Държавният секретар благодари на престолонаследника за ролята на кралството в настояването за прекратяване на огъня в Судан и подпомагането на евакуацията на граждани на САЩ.

Блинкен също така е повдигнал проблеми с правата на човека пред саудитския престолонаследник, твърди американският служител, както на широко ниво, така и във връзка с конкретни случаи.