Мнозинството граждани на Япония подкрепят инициативата на правителството, според която в случай на нападение срещу страната властите ще разрешават контраатаки срещу вражески бази. Това показват данни от проучване на информационната агенция Kyodo.

Съгласно резултатите 60,8% от респондентите са за започване на контраатаки, докато 35% от се противопоставят. Националното проучване е проведено по телефона в периода 26-27 ноември, броят на участниците не се посочва.

Както се очаква, решението на правителството по този въпрос може да бъде взето до края на годината успоредно с преразглеждането на Стратегията за национална сигурност и други основни документи по отбранителната политика. В този случай такива разпоредби може да бъдат включени директно в текста на документа за безопасност.

Правителството е обезпокоено от влошаващата се ситуация със сигурността около страната във връзка с развитието на ракетно-ядрената програма на КНДР, която според Токио се развива изключително бързо, нарастването на мощта на Китай и ситуацията около Украйна. Поради тази причина кабинетът на министрите постави задачата за фундаментално укрепване на отбранителната способност на Япония през следващите пет години.

По-специално се разглежда въпросът за получаване на нападателно оръжие за нанасяне на удари срещу пусковите установки на потенциален противник. Освен това се предвижда създаване на необходимите запаси от боеприпаси, с които Силите за самоотбрана, според източници на редица медии, имат проблеми. Това ще изисква значително увеличение на бюджета за отбрана, но официални цели не са определени. Управляващата в страната Либералнодемократическа партия предлага да доведе военните бюджети, по аналогия със страните от НАТО, до 2% от БВП, което е почти два пъти повече от сегашното.