Мнозинството украинци (60%) са убедени, че крайната цел на Русия по отношение на Украйна е геноцид или унищожаване на украинската нация. Това показват резултатите от проучване на от Киевския международен институт по социология, съобщава изданието "Украинска правда“.

"По-голямата част от украинците - 60% - вярват, че Русия се стреми да унищожи украинската нация (34%) или дори да извърши физически геноцид на мнозинството от населението (26%), а други шест процента от украинците вярват, че Русия иска да подчини всички територии, макар и да им остави известна културна автономия в рамките на пределите й“, обясняват социолозите.

Според 12% от украинците Русия се стреми да смени властта и да създаде марионетна държава, която да се подчинява на Москва във всяко едно отношение.

Едва седем на сто от участвалите в анкетата са на мнение, че Москва се стреми да задържи вече окупираните райони и всъщност не предявява претенции към всички или към по-голямата част от териториите на Украйна“.

Отбелязва се, че един от вариантите за отговор е формулиран така, че да е близък до руската пропаганда, а именно извършване на "денацификация“ и демилитаризация на Украйна, без да се накърнява независимостта й.

Този вариант на отговор е избран от пет на сто от анкетираните.

Проучването е проведено в периода 16-22 май 2024 година чрез телефонни интервюта въз основа на произволна извадка от мобилни телефонни номера. В него са участвали 1067 респонденти на възраст над 18 години, живеещи във всички региони на територията, контролирана от правителството на Украйна.

Формално, при нормални обстоятелства, статистическата грешка на такава извадка не надвишава 3,4% за показатели, близки до 50%, 3,0% за показатели, близки до 25%, 2,1% за показатели, близки до 10%, 1,5% - за показатели, близки до 5%.