Мнозинството страни на срещата на финансовите министри и ръководители на централни банки от БРИКС подкрепиха оттеглянето от долара, като отбелязаха, че плащанията в национални валути са това, от което се нуждаят страните от асоциацията, заяви заместник-министърът на финансите на Руската федерация Иван Чебесков пред РИА Новости.

Срещата се проведе в Сао Пауло, Бразилия.

"Това беше много наболял въпрос в рамките на дискусията в БРИКС, която проведохме вчера“, заяви заместник-министърът, отговаряйки на въпроса дали е обсъждан отказ от долара в търговията, търсенето на алтернативни разплащания, плащания в цифрови валути.

"Повечето страни казаха, че плащанията в национални валути са това, от което се нуждаят страните от БРИКС. Ние вече сме голямо семейство от БРИКС, състоящо се от 10 държави. Повечето страни подкрепиха необходимостта от изграждане на нови механизми за плащане и споделиха своя опит в развитието на цифровите валути на централните банки , споделиха опит в изграждането на платформи и участието в пилотни проекти на различни платформи“, отбеляза Чебесков.

"Тоест като цяло получихме доста добър отговор, че в рамките на БРИКС, за да увеличим търговския оборот, за да укрепим икономическите връзки, имаме нужда, разбира се, от независими механизми за сетълмент в национални валути. Струваше ми се, че мнозинството от участниците се съгласиха с тези тези, които бяха подкрепени“, допълни зам.-министърът.