След почти година работа на т.нар. светофарна коалицията (ГСДП, СвДП и "Зелени“), гражданите на Германия произнесоха присъдата си, която не може да се опише като най-приятната за настоящето правителство на ФРГ. Проучване на компанията Civey, направено по поръчка на изданието Der Spiegel, показва, че 61% от германците оценяват работата на коалицията като "лоша", като 45% от тях дори я описват като "много лоша". Едва 29% от анкетираните са доволни от начина, по който правителството на канцлера Олаф Шолц се справя със задачите си – което явно не е повод за весела годишнина, подчертава изданието.

Разочарованието е особено осезаемо в Източна Германия. Така например в провинция Саксония-Анхалт едва 12% са доволни от работата на светофарната коалиция. Но дори в Шлезвиг-Холщайн, федералната провинция, където гражданите изглежда имат най-малко неща, от които да се оплакват, нивото на удовлетвореност е само 35%.

Особено недоволни обаче са жителите на Саксония: там 80% оценяват негативно работата на управляващата коалиция.

Както може да се очаква, избирателите на Съюза (ХДС/ХСС) са относително скептични относно работата на федералния кабинет в Берлин. Гневът на левите и избирателите на "Алтернатива за Германия“ също не е изненадващ, отбелязва Der Spiegel.

Но дори тези, които са гласували за една от партиите на "светофара“ на федералните избори, са очевидно разочаровани: 73% от избирателите на свободните демократи са недоволни от работата на коалицията, само 15% са доволни. И въпреки това в столицата отново и отново се създава усещането, че либералите особено често постигат своето в тристранен съюз, подчертава изданието. И обратното, избирателите на ГСДП и "Зелени“ са доста доволни от работата на правителството.

При този сценарий едва ли е изненадващо, че мнозинството германци предпочитат да гласуват за Съюза (ХДС/ХСС), отколкото за ГСДП, отбелязват от редакцията.

Ако федералните избори бяха насрочени за тази седмица, 28% от анкетираните биха гласували за ХДС или ХСС. "Зелени“ са на второ място с 21%. ГСДП може да получи само 19% от гласовете, докато свободните демократи получават 7%.

През последните месеци "Зелени“ вече изпревариха социалдемократите, според проучванията на Civey. От май позицията на партията на канцлера се влоши значително, докато Съюзът (ХДС/ХСС) продължава да набира скорост. Оттогава "Зелени“ също показват възходяща тенденция в представянето. СвДП, от друга страна, се характеризира по-скоро с тенденция към намаляване на подкрепата. Така федералното правителство не може да отпразнува щастливата годишнина, заключава германското списание Der Spiegel.