Проучване, цитирано от германския национален ежедневник Die Welt показва, че според мнозинството граждани на ФРГ нито една партия не е в състояние да се справи с решаването на проблемите в страната. Освен това 51% от участвалите в анкетата са на мнение, че Олаф Шолц е по-малко решителен и уверено действащ канцлер, отколкото в предшественика му Ангела Меркел. Дори сред привържениците на собствената му партия ГСДП Шолц е подкрепен от малцинство, отбелязват от редакцията.

Според последното проучване на общественото мнение политическите настроения в Германия остават стабилни. Партията "Левица“ получава 1% повече гласове, отколкото в предишното проучване, и така печели 5% от гласовете на избирателите. "Алтернатива за Германия“ губи 1%, но в крайна сметка събира 13% подкрепа. Представянето на останалите партии остава без промяна. ГСДП събира 19%, ХДС/ХСС - 28%, "Зелени“ - 20%, СвДП - 6%, а останалите партии общо 9%.

За 57% от германските граждани най-важният въпрос днес са боевете в Украйна. Свързаните с тях проблеми с енергийните доставки и високата цена на енергията също остават теми, които занимават гражданите на Германия - въпреки това делът на германците, които смятат енергийната криза за най-острата тема, продължава да намалява, пише Die Welt.

12% от всички имащи право на глас в момента се доверяват на ХДС/ХСС, ГСДП и "Зелени“ за решаване на проблемите в Германия. 3% се доверяват на свободните демократи, 5% не се доверяват на нито една партия. В същото време 56% от германците смятат, че никоя партия не е в състояние да се справи с решаването на проблемите на страната.

Що се отнася до дейността на Олаф Шолц като канцлер, досега в контекста на военните операции в Украйна и енергийната криза само 11% от германците имат впечатлението, че той действа по-решително и уверено от предшественика си Ангела Меркел. 51% смятат настоящия канцлер за по-малко решителен и уверен от Меркел. 35% не виждат голяма разлика между двамата като канцлер. В същото време дори сред привържениците на ГСДП само малцинство (31%) смятат, че канцлерът от тяхната партия е по-решителен и действа по-уверено от Ангела Меркел, подчертава германският вестник Die Welt.